, ,

Tre tips til at tiltrække og rekruttere de mest eftertragtede jobsøgere

Rekruttering af eftertragtede medarbejdere

Jobmarkedet er trængt, når det kommer til de højt specialiserede medarbejdere indenfor STEM (science, technology, engineering, math) brancherne.

Medarbejderne får jævnlige jobtilbud og kender deres værd.

Dermed kan det være udfordrende at gøre sig bemærket overfor den medarbejdere, du har brug for til at løse en kompliceret og værdifuld opgave i din virksomhed.

Hvordan trænger du igennem støjen og gør dig synlig overfor de rette medarbejdere?

Hvordan får du vedkommende til at sige ja tak til det job, du har ledigt?

Denne artikel vil give dig nogle ideer til, hvordan du optimere rekrutteringsprocessen til at finde de mest attraktive medarbejdere.

En normal ansøgerproces tiltrækker de forkerte til din rekruttering

I den klassiske ansøgerproces laver virksomheden en jobbeskrivelse, slår jobbet op på diverse medier, modtager et hav af ansøgninger, finder måske de relevante, indkalder dem til samtaler og gør deres bedste for at afdække vedkommendes kompetencer og præferencer herfra.

Med lidt held finder de den rette, ansætter vedkommende og påbegynder oplæring og produktion.

Problemet er bare, at de her medarbejdere sjældent læser jobopslag. Eller vil gøre sig den ulejlighed at skrive motiverede ansøgninger, tilpassede CV´er osv. Så de ansøgninger virksomheden modtager, er ofte fra de forkerte.

Vend ansøgningsprocessen på hovedet

Hvis du skal have de rette medarbejdere til at søge din ledige stilling, så skal du vende jobsøgningsprocessen på hovedet:

Tips nr 1: Gør de rette medarbejdere interesseret i din virksomhed.

Her er ikke nok at tale om den sædvanlige branding af organisationens værdier. Det gør I jo allesammen. Men hvad er det for projekter en potentiel medarbejder vil være en del af?

Det er først og fremmest projekter, der tiltrækker og motiverer de fleste specialiserede medarbejdere

  • Hvad kan jeg bidrage med? og
  • hvordan passer dette projekt ind i mit CV?

De to spørgsmål skal virksomheden kunne give klare svar på, hvis stillingen skal være interessant for de mest eftertragtede ansøgere. Hvis du gør det tydeligt, vil du også få vakt deres nysgerrighed nok til, at I kan påbegynde en dialog om eventuel ansættelse

Tips nr 2: Afdæk vedkommendes kompetencer: passer de til projektet?

Næste skridt er så, at få afklaret om den potentielle medarbejder faktisk kan det, der er behov for. Det forudsætter at du er helt skarp på, hvad jobbet kræver. Og at virksomheden har relevante filtreringsprocesser til at afdække medarbejderens kompetenceprofil. Det kan du høre mere om  i podcast 41 fra HRviden, hvor jeg diskuterer filtrering af ansøgere med Balder Vendt-Striim fra Talent Attract.

Tips nr 3: I skal forhande om, at tilpasse virksomhed og medarbejder til hinandens behov

Mange virksomheder har stort fokus på at finde medarbejdere, der kan passe ind i organisationens strukturer og kultur. Men hvis du vil have en medarbejder med de rette faglige kompetencer, bliver du måske også nødt til at omforme din organisation til at kunne rumme vedkommende.

Hvem har sagt, at alle skal arbejde samtidig og på samme sted?

Med kun få mulige kandidater til din ledige stilling, kan det være nyttigt at overveje, om jeres kultur og arbejdsformer kan gøres mere rummelige, så der også er plads til din nye medarbejder, som helt sikkert allerede har fundet sin måde at være den bedste medarbejder på.  Hvorfor så bede ham lave det om, for at tilpasse ham til din virksomhed?

Herfra kan I begynde en konstruktivt medarbejder-virksomhed relation. Uanset om den viser sig at skulle være kort eller langvarig, vil denne vej ind i forholdet være mere værdifuld og nyttig for begge parter.

God arbejdslyst

Bettina Prühs

Godt Arbejdsliv

Der er meget mere at være opmærksom på i din medarbejderjagt, end denne artikel kunne rumme. Her er flere gode tips til en effektiv rekruttering:

Top 5 Tips for Recruiting in Specialized Fields

Your Approach to Hiring Is All Wrong

Læs også tidligere indlæg på Godtarbejdsliv.dk/blog om, hvordan du bedst motiverer videnarbejdere:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: