,

Brug runderinger til at forbedre sikkerhedskultur og arbejdsmiljø

Sikkerhedsrunderinger, inspektioner, tjeklister, arbejdsmiljøgennemgange, Safety Walks, audits – kært barn har mange navne – er en god og effektiv metode til at systematisk og jævnligt at gennemgå jeres processer og områder – og forbedre dem. Det kan samtidig være en fin metode til at forbedre sikkerhedskulturen og fremme dialogen mellem medarbejdere og arbejdsmiljøorganisationen.

Gør arbejdsmiljøarbejdet mere synligt

Løbende undersøgelser af arbejdsmiljøet gør det også nemmere, og mindre tidskrævende, at forny den lovpligtige arbejdspladsvurdering, og arbejdsmiljørunderingen medvirker til at gøre arbejdsmiljørepræsentanten og arbejdslederen i arbejdsmiljøgruppen mere synlige. Det skaber en bedre arbejdssikkerhedskultur.

Via strukturerede og jævnlige sikkerhedsrunderinger prøver man sammen at finde og fjerne mulige årsager til ulykker i det fysiske arbejdsmiljø. Samtidig kan sikkerhedsrunderingerne bruges til at skærpe opmærksomheden på farlige forhold i arbejdsmiljøet, ved at få de ansatte til at deltage mere aktivt i arbejdsmiljøarbejdet.

Sådan får I overblik over arbejdssikkerheden

Fremgangsmåden for en arbejdsmiljø sikkerhedsrundering er typisk;

  • Analyse og planlægning af de områder, der skal belyses
  • Udarbejdelse af en tjekliste over de områder, der skal afdækkes (fx sikkerhedsprocedurer, lovkrav kontrolforanstaltninger mm)
  • Planlægning af tidspunkt for en eller flere inspektioner på stedet
  • Udvælgelse af “inspektører” med relevante kompetencer og ekspertise
  • Gennemførelse af selve besøget
  • Et afsluttende statusmøde, eller oprettelse af forbedrende handlinger samt tildeling af ansvar

En rundering kan fx gennemgå adgangsveje, brandmateriel, afgrænsning af byggepladser, udgravninger, stilladser, entreprenørmaskiner, fællesforanstaltninger, værnemidler, kontrol af udstyr, oprydning mv.

Til at lette arbejdet med runderinger, er brug af moderne arbejdsmiljøsoftware blevet mere udbredt igennem de seneste år, og mange virksomheder har på den måde øget deltagelsen i arbejdsmiljøarbejdet drastisk og gjort processen mere effektiv.

Dette indlæg er lavet af Oshure, der er eksperter i softwareløsninger, som kan understøtte jeres arbejdsmiljø arbejde.

Læs mere om ITløsninger til sikkerhedsrundering, dokumentation, APV med mere på Oshures hjemmeside. 

 

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: