4 spørgsmål når du overvejer at blive freelancer

Vil du også være freelancer?

Der bliver flere og flere danskere med løse ansættelser og  freelance opgaver: Nogen vil kalde dem selvstændige, andre kalder dem prækariatet, eller projektmedarbejdere, eller freelancere. Kært barn har mange navne, men fælles for disse er en arbejdsmarkedstendens, der ikke er til at komme udenom.

En freelancer er en medarbejder, der sælger sine timer til højest (eller først) bydende. Man har eget CVR nummer, men ikke nødvendigvis en drøm om at skabe en stor virksomhed med en masse ansatte, som de mange reality iværksætterkonkurrencer sætter fokus på. Det er også sjældent her de store millioneventyr findes. Men en større del af den danske arbejdssstyrke bliver med tiden freelancere.

Dette indlæg er det første af en række der tager fat i freelance begrebet fra forskellige perspektiver.

En tendens hen imod færre lønmodtagere

I en artikel i Berlingske tidende spår topcheferne at udviklingen kun er i sin spæde start. Der vil givetvis komme færre klassiske lønmodtagere og flere med en løsere tilknytning til den enkelte arbejdsgiver. De adspurgte chefer mener også, at det er en udvikling der primært styres af arbejdstagernes ønske om at have en løsere tilknytning til virksomhederne.  Det er næppe helt så enkelt, da der også er klare fordele for arbejdsgiverne ved at have løst tilknyttede medarbejdere. Lige som der er klare ulemper for arbejdstagerne.

Men lad mig starte med at tage udgangspunkt i arbejdstagernes ønske om, at have mere løse forbindelser til deres jobs. Det åbner op for en del spørgsmål og nødvendige overvejelser.

Skal man springe ud i det?

Der er mange overvejelser man bør gøre sig, inden man tager springet ud i freelancer livet (hvis man altså har valget, men den snak tager jeg en anden gang). Kan du få opgaver? Hvad er du værd?

En af fordelene ved at være lønansat er, at der ofte er andre, der har taget lønforhandlingen for dig. Overenskomster sikrer dig en vis indtægt.

Der skal forhandles om værdi og opgaver

Som selvstændig skal du selv ud og forhandle med den anden part. Det kan være en udfordring og udfaldet afhænger meget af magtbalancen på forhandlingstidspunktet. Er det dig eller arbejdsgiveren, der står bedst?

En del af tendensen med stigning i antallet af freelancere hænger formentlig sammen med, at der er opgangstider og det er svært for virksomhederne at finde kvalificeret arbejdskraft.

Det sætter dig som arbejdstager i en gunstig forhandlingssituation.

Når der er rift om ens kompetencer, er det nemmere at turde springe ud i livet som selvstændig. At mærke friheden ved at være herre i eget hus.

Det er straks sværere at få en fornuftig pris for sine ydelser, hvis der er mange om buddet. Her kan det være svært som ene person oppe imod en måske stor virksomhed, at få aftalt en god pris. I nedgangstider er man måske nødt til at give store rabatter, hvilket selvfølgelig påvirker din årsindtægt. Du er derfor ikke nødvendigvis sikret den samme indtægt fra det ene år til det andet på samme måde, som hvis du var lønansat. Heller ikke selv hvis du laver opgaver for den samme virksomhed i længere perioder.

Drømmen lever

Livet som freelancer er altså bedst, hvis du har nogle særlige kompetencer, der bliver efterspurgt. Hvis du er dygtig nok, skal der nok være arbejde også til dig.  Hvis du har nogle kompetencer der er i høj kurs, så er det “bare” et spørgsmål om at finde de virksomheder, der efterspørger det du kan. Dermed kan der sagtens være god fornuft i, at udleve drømmen om at være selvstændig. At flyve ud af de faste rammer.

Ikke kun en dans på roser

Livet som selvstændig er ikke kun roser og frihed. Efter 10 år som selvstændig svinger jeg stadig selv imellem at elske fleksibiliteten og friheden og at hade det ustabile og usikre ved jobbet.

Noget af det der irriterer mig mest er, at jeg skal bruge en masse tid på ting, der ikke interesserer mig synderligt, som jeg ikke er særlig god til og som ikke gør den store forskel for andre end min lille forretning. Når man helst vil ud og forbedre arbejdsmiljø, sikre trivsel og skabe bæredygtige arbejdspladser, så er markedsføring, salg og regnskab mest en stopklods for at kunne gøre en forskel. Men det er en nødvendig stopklods, når man er selvstændig.

Selvom der er en stor tilfredsstillelse i at få det fulde udbytte af det arbejde man leverer, så skal man kunne en masse mere, end hvis man er almindeligt ansat.

Du skal ud og sælge dig selv – hver dag. Det er ikke alle der er lige gode til den opgave. Samtidig er den tidskrævende, hvilket giver dig mindre tid til at lave det, du er allerbedst til. I nogle brancher er det normalt at bruge freelancekonsulenter til lange kontrakter. Her kan man hvile lidt mere i salgsarbejdet og koncentrere sig om at løse den opgave man er købt ind til. Men i rigtig mange brancher er det korte opgaver af få uger, dage eller måske endda kun timers varighed. I de tilfælde er du nødt til hele tiden at have mange sideløbende salgsprocesser i gang, samtidig med du løser opgaver for kunder. Det kan være sjovt, alsidigt og spændende. Men også en udfordring at holde styr på og finde tid til.

Du skal være din egen administrator. Regnskaber, fakturering, moms og alt det andet administrative skal du for eksempel selv holde styr på. Det koster tid og energi og man risikerer let at snyde enten sig selv eller staten, hvis man ikke har styr på det. Jeg kan kun anbefale, at du hurtigst muligt investerer i at få outsourcet så mange som muligt at disse opgaver. Der er masser af selvstændige små virksomheder der er super gode til netop den slags, hvis det ikke er her dine kernekompetencer er.

Der er en lang større usikkerhed forbundet med at være selvstændig; en normal konsulentkontrakt kan opsiges med dags varsel, måske lidt mere , men det er stadig meget lettere at miste en opgave, end det er at blive fyret. Man skal lynhurtigt kunne omstille sig og finde en ny indtjeningsmulighed. Som lønansat er man efter kort tid sikret lidt mere varsel før lønnen ikke længere kommer ind på kontoen.Derfor skal man have indarbejdet i sin forretningsplan en økonomi, der tager højde for stille perioder.

Det kan være en ensom post. Når man er freelancer mister man det nære kollegafællesskab, der følger med en fastansættelse. Især i de kortvarige opgaver får du kun løse relationer til dem du skal samarbejde med. Måske udfører du endda meget af arbejdet fra dit eget kontor. Det kan efterlade en mangel på social kontakt. Og vi mennesker er ikke skabt til at være alene.

Der er helt sikkert flere ulemper ved at være freelancer. Men der absolut også fordele. Derfor håber jeg ikke overstående har skræmt dig væk,  hvis du går og drømmer om at prøve det af. Så prøv det af. Se om vingerne kan bære Der er jo ingen der siger det skal være for evigt. Det er bare vigtigt at vide, hvad man går ind til.

Men det er værd at overveje

Hvis du står i en situation, hvor du gerne vil prøve at være din egen herre. Eller måske ikke p.t. passer ind i et almindeligt fuldtidsjob af en eller anden årsag, så kan livet som selvstændig/freelancer klart være en løsning.

Jeg vil i hvert fald anbefale dig, at du først  overvejer:

  1. Hvad er min forretningsmodel? (Hvad sælger du egentlig?)
  2. Hvordan får jeg solgt mig selv overfor potentielle kunder?
  3. Hvordan får jeg prissat mig, så der bliver sparret op til ferie, pension, sygdom, uddannelse, døde perioder?
  4. Hvordan får jeg dækket mine sociale behov, hvis mit arbejde er ensomt?

De første tre punkter er meget praktisk orienterede, hvor det 4. punkt griber mere ind i de psykologiske implikationer af, at vælge et liv som freelancer. De problematikker vil jeg se nærmere på i næste artikel om freelance livet. Du kan eventuelt tilmelde dig mit nyhedsbrev, hvis du vil være sikker på at høre, når den er klar.

Held og lykke med det og

– Bettina Prühs

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 4 spørgsmål når du overvejer at blive freelancer […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: