,

Hvordan vi trives bedst i det hybride arbejdsmiljø

Hybrid trivsel

Vi arbejder mere hjemmefra nu, end nogensinde før. Selvom det koster lidt på de gode kollegiale relationer, prioriterer de fleste medarbejdere det højt, fordi det giver en oplevelse af større fleksibilitet og mere effektivitet. Det kan skabe mere trivsel hos den enkelte.

Arbejdspladserne er også ved at indrette sig efter, at mange ønsker hjemmearbejde to-tre dage om ugen. Samarbejdet kan dog blive udfordret, når vi arbejder så meget hver for sig. Hvordan sikrer vi så, at både den enkelte og samarbejdet trives i det hybride arbejde?

Hybrid trivsel skal tilpasses det fælles behov.

Der er nogle grundliggende elementer, som skal være på plads for samarbejdets skyld: Teknologi, roller, ledelse og samarbejdskultur skal fungere. Der er jo et behov hos alle for at have tilstrækkelig adgang til de andre, de rette værktøjer til at kommunikere med og de nødvendige kompetencer til at bruge teknologien ordentligt.

Læs mere om, hvordan de udfordringer kan angribes i mine tidligere blogindlæg:

Optimering af samarbejdet i det hybride team

Få et stærkt team med klar fordeling af roller

Vi skal vænne os til at arbejde sammen i det hybride

Vi har stadig noget at vænne os til, i forhold til at at man ikke bare kan prikke hinanden på skulderen , når man har brug for adgang til at kommunikerer med kollegerne. Vi er også stadig overbevist om, at nogle opgaver bare egner sig bedst til at blive løst på kontoret.

Derfor er man på mange arbejdspladser ved at opnå en konsensus om, at man arbejder på kontoret sammen nogle faste ugedage og så er det op til den enkelte at tilpasse de øvrige dage til eget behov.

Det er da i hvert fald et skridt i den rigtige retning. Med tiden vil denne diktering af faste kontormødedage formentlig uddø, men vi skal jo starte et sted. Imens vi vænner os til at arbejde mere sammen online, så kan nogle faste arbejdsdage skabe, i hvert fald noget af rammen der skal til, for at den enkelte kan trives i det hybride.

Hybrid trivsel skal tilpasses den enkeltes behov.

Hvad skal der så til, for at vi hver især trives med hybride samarbejder?

Hvis virksomheden tilbyder en fleksibel ude/hjemmeløsning, kan det hæve den enkeltes trivsel og livsbalance, da det giver flere muligheder for at få alting til at hænge sammen. Både økonomi, familieliv, mental sundhed og performance kan trives bedre.

Det kræver måske nok et nærmere kig på dine rytmer, for dem skal vi stadig bruge. Livs- og tidsrytmer er nemlig noget af det, der får både mentalt og fysisk helbred til at fungere, også når livet udfordres af forandringer.

Når livsrytmerne er under udvikling – på arbejdet eller på hjemmekontoret

Personligt har jeg den seneste tid måtte ændre en del rytmer, da der er kommet ny beboer i huset. Mine vaner med at arbejde koncentreret, gå med hunden, hvile osv. er kastet helt op i luften af en hundehvalp. Foråret 2022 har derfor været en lang rytmeopfindelse, der stadig er under udarbejdelse. Hunden skal finde en måde at fungere i vores liv og vores liv skal finde plads til den nye beboer. Den øvelse udfører de fleste nok, når chefen, arbejdspladsen eller familien undergår forandringer.

Min hjerne er mest vågen 7-11, derfor forsøger jeg så vidt muligt at lægge alt tænkearbejde i det tidsrum.

Møder skal helst afholdes mellem klokken 13 og 15, for der er jeg alligevel for træt til at producere noget komplekst og hunden er faldet til ro (igen). Hele foråret har været præget af, at muligheden fysiske møder har været forhindret af en langsom udvikling af alene-hjemme-kompetencen hos hunden. Derfor har jeg mest kunne mødes med mine kolleger som online deltager, selvom de foretrækker at mødes på kontoret.

Når overspringshandlingerne begynder at blive for mange, og/eller hunden urolig, er det tid til at strække ben og ryg med en gåtur. Derefter kan jeg på gode dage arbejde lidt mere, inden energien kræver en lur.  Sådan ser de fleste af mine dage ud, så vidt muligt med samme rytme søndag-fredag. Lørdag er afsat til andre ting.  Sådan fungerer mit liv bedst og jeg trives dermed både fysisk og mentalt.

Læs mere om arbejdsrytmer og tidsmiljøer her.

Hvordan er dine trivselsrytmer?

Den enkelte medarbejder skal altså finde sin egen arbejds- og livsrytme for at trives og dermed finde en måde at fungere godt på, hvad end det meste skal være på kontoret eller derhjemme. Livsrytmer, hjemmearbejdsbetingelser, opgaver og personlige præferencer er noget af det, der medbestemmer, hvorvidt man kan have gavn af at arbejde hjemme et par dage om ugen eller mere. Både tid, rum og metode bør være op til diskussion, så vi hver især kan designe de bedst mulige arbejdsforhold for at trives.

Hvis I kombinerer den enkeltes tilpasning med en løbende dialog om, hvordan I får disse individuelt designede arbejdsliv til at fungere i samarbejdet, kan det lykkes for alle at trives i det hybride forum. Vi skal holde op med at tænke one-size fits all, det er vi alt for forskellige til at kunne trives med i det moderne arbejdsliv.

God arbejdslyst og

– Bettina Prühs

 

 

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Hvordan vi trives bedst i det hybride arbejdsmiljø […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: