De 5 største udfordringer, som freelancere står over for

Gæsteblogger: Denne artikel er skrevet af Rasmus Ebsen fra Smartforce der matcher konsulenter og virksomheder

Denne artikel er til dem, der overvejer at træde ind i freelancing-verdenen, da det er vigtigt at kende de gode og de dårlige sider ved at være freelancer. I denne artikel vil jeg primært tale om de 5 største problemer, som freelancere står overfor i løbet af deres karriere.

Freelancelivstilen er ikke for alle

Nu kan det lyde som en drøm at være i stand til at arbejde, når man selv har lyst til, og man er ens egen chef, men freelance-livsstilen er ikke for alle. Forstå mig ret, man behøver ikke have en bachelor i computer science for at være freelancer, men det kræver visse færdigheder og egenskaber for at passe ind i denne ukonventionelle livsstil.

For det første så er det et meget selvstændigt arbejdsfelt, hvilket betyder, at alt hviler på ens egne skuldre. Man får lov til at bestemme og tage de vigtige beslutninger, men man bliver også nødt til at sørge for, at deadlines overholdes, og man bliver nødt til at håndtere vrede / utilfredse klienter.

Man får ikke den samme type arbejdsetik i modsætning til at arbejde i et firma, omgivet af andre kolleger, hvilket betyder, at man kan blive meget ensom, hvilket kan påvirke ens mentale sundhed og tilsidst ens arbejde. Man skal sørge for at omringe sig selv med et godt socialt netværk, som man interagerer med hver dag for at imødekomme ens sociale behov.

Man bliver også nødt til at sørge for at man skiller sig ud fra mængden af freelancere ved at besidde et godt og unikt sæt færdigheder, have et godt netværk og altid være ajour med, hvad klienter leder efter.

Denne livsstil kan være en udfordring for dem, der er afhængige af faste rammer. Dem, der har brug for en gentagen rutine, og som ikke trives godt alene.

Øget konkurrence

Antallet af freelancere vokser hver dag, da folk foretrækker den frihed og det unikke, som følger med at være freelancer, hvilket betyder, at konkurrencen også vokser. Flere og flere besidder forskellige færdigheder, som klienterne leder efter, hvilket betyder, at man altid skal være ajour og være på udkig efter potentielle konkurrenter og vide, hvilket færdigheder de besidder. Man skal sørge for at ens platforme altid er opdateret for at forblive relevante og friske i ens klienters sind, da man sandsynligvis konkurrerer med 4-5 andre freelancere om det samme job.

Man skal være i stand til at sælge sig selv for at tiltrække klienters opmærksomhed, og dette kan være en udfordring for dem, der har svært ved at tale meget om sig selv og deres færdigheder. Det skal også gøres med selvtillid, da det kan afgøre om man får en opgave eller ej. 

Arbejdstimer

Nu har mange mennesker en tendens til at tro, at bare fordi man er freelancer, kan man automatisk sove indtil 10:00 og begynde at arbejde kl. 12 og gøre hvad man har lyst til om dagen, hvilket ikke er sandt.

Da man ikke behøves at være nogen steder for det meste af tiden (medmindre noget er aftalt med kunden), så betyder det at man sandsynligvis vil være hjemme og arbejde, som kan være farligt. Man skal være i stand til at styre ens tid ordentligt og effektivt hver dag for at opretholde en ordentlig rutine og sørge for at overholde fristerne (hvad enten de er personlige eller indstillet af kunden).

Som nævnt tidligere er dette et meget selvstændigt arbejdsfelt, hvilket betyder, at man er nødt til at finde ud af, hvornår man arbejder bedst og mest effektivt, og sørg for at opretholde den rutine. Hvis man har problemer med at styre ens tid ordentligt, er det en god ide at lave en tidsplan for sig selv og indstille ” faste tider ”, hvor man arbejder og overholder nogle frister for at holde styr på ens fremskridt og sørge for at man ikke kommer til at tage arbejdet med hjem’’ i ens privatliv. Dette kan have en negativ indflydelse på ens mentale sundhed, fordi ens hjerne kan ikke sige fra. 

Hvis man arbejder hjemmefra, kan det være en god ide at have en plads dedikeret til ens arbejde, hvad enten det er et hjørne i stuen eller et ekstra rum, hvis man har dette. Man skal sørge for at have en dedikeret plads i hjemmet, hvor man arbejder for at opretholde grænsen mellem arbejde og privatliv. Ved at have den grænse mellem privat og arbejdsliv undgår man den følelse af at man skal arbejde når man er et bestemt sted i hjemmet, og det kan også være med til at hjælpe en med at forblive produktiv. 

Ustabil workflow

Oftest end ikke, vil klienter ikke være på udkig efter freelancer året rundt, hvilket betyder, at man vil støde på et fald i job i en periode, hvilket kan være afgørende, hvis man lever fra lønseddel til lønseddel. Hvis man har planer om at blive en fuldtids freelancer, skal man sørge for at have nok til at støtte sig selv økonomisk i disse stille perioder, og sørge for, at man har nok i tilfælde af, at der opstår en nødsituation som sygdom, uforudsete udgifter eller noget andet. 

Man skal ikke satse på én ting, eller stole på en hjemmeside, men man skal holde øje med forskellige hjemmesider, og tage nogle jobs for at sørge for at have en nogenlunde stabil indkomst. Hvis der ikke er ledige jobs i løbet af disse perioder, kan det blive ret kedeligt, og man kan risikere at glemme nogle færdigheder, og derfor skal man sørge for at opretholde og finjusterer ens færdigheder. 

Kunder

Ligesom i alle brancher, vil der være gode kunder og dårlige kunder, og man undgår dem ikke ved at være freelancer. Nogle kunder har gode kommunikationsevner, vil gøre en opmærksom om der skal foretages ændringer, give en feedback, respektere ens krav og vil sikre en, at man modtager ens betaling til tiden. Så er der dem, der muligvis ikke kommunikerer klart deres syn på ens arbejde, respekterer ikke ens arbejdstid og ikke betaler en til tiden

Håndtering af sådanne klienter kan være en unødvendig hovedpine, så skal man sørge for altid at have en skriftlig aftale mellem ens selv og kunden for at sikre, at der ikke opstår problemer mellem jer to.


Tak til Rasmus for at dele sine tanker om freelancerlivet med os. Jeg håber du havde fornøjelse af dette blogindlæg.

God arbejdslyst og

Godt Arbejdsliv– Bettina Prühs

 

Hvis du er nysgerrig på mere omkring livet som selvstændig, har Rasmus skrevet flere artikler, læs fex

Konsulentguiden 2019

Jeg har skrevet en del artikler om de psykologiske sider af konsulentlivet, læs eller genlæs dem her på GodtArbejdsliv.dk/blog:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: