, ,

Den hurtigste vej til at blive en dårlig leder

Hvis du vil være sikker på at blive en dårlig leder, skal du bare knokle døgnet rundt, året rundt.

Hvis du sørger for at give den gas uafbrudt, uden at gøre plads til andet end dit arbejde, så vil du med sikkerhed give køb på både dit fysiske og mentale helbred. Dermed vil du med overvejende sandsynlighed miste overblikket og begynde at træffe dårlige beslutninger.

Dine medarbejdere vil miste tilliden til din ledelse og de vil samtidig opleve din arbejdsiver som et hint om, at du forventer samme engagement og tidsforbrug hos dem. De kan ikke nødvendigvis leve op til de høje forventninger og vil derfor blive stressede af overanstrengelse, bekymring eller begge dele. Det skabe ineffektive medarbejdere, der begår flere fejl.

Og så er du ved at være i mål.

Signalværdien i at knokle

Efterårsferien er et oplagt tidspunkt for mange til at tage nogle dage ud til kvalitetstid sammen med ungerne. Mange unge ledere svært ved at holde fri, fordi de gerne vil bevise deres værd. De vælger derfor at knokle videre, selvom børnene har fri fra skole, for det ville åbenbart sende et forkert signal til virksomheden, hvis lederen tillod sit at prioritere sin familie over jobbet. Så meget for, at “vi ansætter hele mennesker” på arbejdspladserne.

Der er da ganske givet også noget om snakken; dem der arbejder hårdt, får de fede opgaver.

Men spørgsmålet er så, hvilke signaler det ellers sender. Ud over at have konsekvenser for den unge leders eget velbefindende (og familiebalance), har det ofte også konsekvenser for lederens omgivelser på jobbet.

Adfærd fortolkes

Når lederen vælger at blive på arbejdet også i efterårsferien, sender det både et signal til arbejdsgiveren og til medarbejderne. Men hvor arbejdsgiveren måske tolker dette signal som en positiv ting, er det ikke nødvendigvis samme opfattelse, der flyder nedad i systemet. For hvad siger det om lederens forventninger til medarbejderne?

Adskillige undersøgelser viser, at ledere ofte arbejder flere timer end “menige” medarbejdere og de arbejder mere på skæve tidspunkter. Måske bare fordi de skal have fundet huller til de ekstra arbejdstimer, sender mange ledere emails og sms´er sent om aftenen.

Både den høje arbejdstid og de skæve tidspunkter bliver tolket som en forventning om, at medarbejderne gør det samme. Der skal meget til at ændre en sådan fortolkning.

Lederens ansvar ved grænseløs adfærd

Det kan godt være, at arbejdet bliver spredt ud over flere af døgnets timer, fordi lederne har skabt en balanceret hverdag i deres grænseløshed. At være leder giver den slags muligheder og jeg er da også selv fortaler for, at bruge teknologiens muligheder til at få den balance, vi alle leder efter.

Men som leder har man et særligt ansvar. Både overfor sig selv og sine medarbejdere.

Handlinger siger mere end ord

Som leder skal man være meget opmærksom på, hvordan ens adfærd bliver fortolket og forstået af omgivelserne. Hvis man har brug for at sende beskeder midt om natten, så få så vidt muligt systemerne til at vente med at afsende dem. Hvis systemerne ikke kan det, så gør det meget klart overfor dine medarbejdere, hvorfor du kontakter dem udenfor normal arbejdstid og hvad du forventer de skal gøre ved det.

Uanset hvad du siger til dem, skal du vide, at handlinger siger 1000 gange mere end ord. Så overvej altid, om en besked måske kunne vente med at blive skrevet, eller i hvert fald afsendt, til et bedre tidspunkt. Hvis du altså ikke vil være en dårlig leder. Så er det bare at klø på.

Så hold dog fri menneske!

Hvis du nu alligevel overvejer, at blive en god leder, så start med at få styr på din egen balance. En stresset leder er en dårlig leder, så hold balancen, giv din krop en chance for at restituere ind i mellem, hold fri!

Både fordi kroppen har brug for hvile, for at kunne præstere optimalt og fordi en god leder er et differentieret menneske.  Et menneske, der kun har sin gang et enkelt sted, får ikke de nødvendige perspektiver og inspiration til at kunne træffe gode beslutninger. Der ligger derfor rigtig meget værdi i, at holde fri for at afsøge andre verdener end jobbets indsnævrede arena.

Uanset om du beslutter dig for, at være en god eller dårlig leder, så ønsker jeg dig god arbejdslyst og

LogoLinkedIN– Bettina Prühs

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: