, ,

Ryd op i dit liv

Hvornår har du sidst revideret din livsførelse? Nogle gange trænger vores liv til en oprydning, for at hænge sammen.

I forlængelse af de sidste par ugers blogindlæg om, hvordan man får styr på sin stress – før det er for sent og når det er tippet over – er det oplagt at dvæle lidt ved mine gode råd om prioritering og afgrænsning. Rådene kan jo bruges både for dine arbejdsopgaver og din tilværelse derhjemme. Måske er det en god ide, ind imellem at danne dig et overblik over, hvilke opgaver du skal nå og hvilke opgaver, der måske ikke er så nødvendige, men bare har sneget sig ind i hverdagen og nu hænger fast. Og fylder unødigt.

Hvad er vigtigt?

Vi har det med at sige ja til for meget. Fordi vi er ambitiøse, venlige eller måske bare urealistiske i vores tidsvurdering.

Nogle gange begynder vi stille og roligt at udføre opgaver, som vi egentlig ikke kan se den store værdi i, hvad enten der er tale om funktionel eller eksistentialistisk værdi.

Nogle gange gør vi ting, bare fordi… Men alle de ting vi gør tager jo tiden fra andre ting.

Ind imellem ser jeg min kalender og mit liv efter i sømmene for at sikre, at jeg laver det, jeg gerne vil. Og ikke bruger tid på ting, der ikke giver min tilværelse nogen værdi.  Jeg sørger for at afgrænse mine opgaver, så de ikke løber ud i det uendelige eller bliver for uoverkommelige i forhold til alt det andet, jeg også gerne vil nå. Og jeg prioriterer opgaverne: Hvad skal nås og hvad kan undværes, hvis tiden er knap?

Prioriteringskriterier

En sådan prioritering skal selvfølgelig afhænge af mange forskellige ting:

  • Hvem påvirkes af denne opgave?
  • Er udførelsen afhængig af andre (opgaver eller mennesker)?
  •  Er der en deadline (som ikke kan ændres)?
  • Hvor meget haster det, at få udført opgaven?
  • Kan mindre måske gøre det?
  • Hvilken betydning vil det have, hvis opgaven ikke bliver udført?

Jeg får for eksempel alt for sjældent taget mig tiden til at lave en af de aktiviteter jeg elsker alle mest: læse en god bog i fred og ro. For at sådan en læseoplevelse skal opnå den helt store værdi for mig, kræver det mindst en times sammenhængende uforstyrrethed, hvor jeg kan synke ned i sofaen med en god kop kaffe og lade mig forsvinde helt ind i den verden, bogen åbner for mig.

Der følger betingelser med

Nogen vil indvende, at der sådan set fint nok plads til sådan en “opgave” i min kalender. Jeg kan jo bare lade være med at tænde for fjernsynet efter aftensmaden. Det ville være rigtig, hvis en aktivitet kun krævede afsat tid. Men nogle aktiviteter kræver andet end tid og ledige hænder. Jeg er nødt til at have en rimelig grad af mentalt overskud, hvis sofalæsningen ikke skal blive til sofasovning inden for 15 minutter af aktivitetens påbegyndelse, kaffe eller ej. Det er den væsentligste betingelse der er tilstede for, at jeg kan udføre denne specifikke aktivitet.  Andre “opgaver” er af mere fysisk karakter, hvilket måske kræver et mere kropsligt overskud for at finde vej ind i mit kalendersystem.

Understøttende ressourcer og kapaciteter

Når du planlægger og prioriterer dine opgaver, skal du gøre dig klart, hvad der egentlig skal til for at udføre den pågældende aktivitet. Hvilke forudsætninger skal være opfyldt og hvilke ressourcer og kapaciteter kræver aktiviteten?

Måske forudsætter en aktivitet, at en anden aktivitet er udført (jeg skal have luftet hunden, hvis jeg vil have ro til at lave andet om aftenen.) Andre gange er det et spørgsmål om ressourcebehov eller nødvendige tilgængelig kapaciteter, hvis en opgave skal være mulig, eksempelvis tid, penge, overskud, nærvær, viden, andre deltagere.

Hvem påvirkes af dine opgaver?

Især disse andre deltagere er værd at bide mærke i. For hvem bliver påvirket af, at du udfører aktiviteten? Eller ikke får det gjort? Er der andre, som skal hjælpe dig med at udføre opgaven? Jeg er stor fan af den engelske digter John Donnes udtalelse fra 1624 :

“Intet menneske er en ø, en verden for sig; ethvert menneske er et stykke af fastlandet, en del af det hele.”

Tænk derfor over, hvordan dit valg, dine afgrænsninger og prioriteringer påvirker ikke kun dig, men også den verden, det fastland du er en del af. Ethvert valg du træffer, har konsekvenser for dine relationer. Men den længere snak må blive en anden dag.

God arbejdslyst og

LogoLinkedIN– Bettina Prühs

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: