,

Skal man være mental supermand for at blive iværksætter?

iværksætter superman

Mental sundhed hos iværksættere: nødvendighed eller flødeskum?

Iværksættere og startups er hot lige nu. Programmet Løvens hule har fået stor succes og viser, hvor hårdt det er, at opbygge egen virksomhed og finde investorer, der kan bakke din rejse op.

På den ene side er det herligt, at vi endelig får rykket lidt ved vores lønmodtagermentalitet og gør iværksætteri til en mere attraktiv levevej. På den anden side fremstilles betingelsen for, at være en succesfuld iværksætter som aldeles nådeløs overfor den del af befolkningen, som falder udenfor kassen [ung og både mentalt og fysisk stærk, så du kan tåle at arbejde 80 timer om ugen i lang tid].

Work, sleep, repeat : forudsætningen for succes som iværksætter

I forskellige udgaver er “work, sleep, repeat” mantraet fra investorer og andre mentorer, der udvikler og underviser potentielle startups, at du skal knokle heeeelt igennem, hvis du skal lykkes med din forretning. Det er der så nogen der lykkes med, og herligt for dem.

Men den mulighed efterlader kun plads til dem, der kan klare sådan en arbejdsbetingelse, fysisk og mentalt. Denne forudsætning indebærer en risiko for at blive båret med over i en ledelsessammenhæng.

 Problemet er, at når disse iværksættere opdrages med, at knokleri og mange arbejdstimer er vejen frem, medbringer de måske den ideologi over til de medarbejdere der skal med på turen. Det er ikke holdbart.

Med den ideologi bliver iværksætterfeltet indskrænket til en relativt lille gruppe af supermænd, der under vækstrejsen begynder at ansætte medarbejdere, som også skal være supermænd (M/K). Hvis disse iværksættere stiller samme krav til deres medarbejdere, som de har stillet til sig selv, så går det galt. Enten indskrænker de deres rekrutteringspulje til dem, der ligner dem selv. Eller de ansætter medarbejdere, der ikke kan holde til at passe ind under samme paraply som virksomhedens grundlæggere.

Vi øger risikoen for, at start-upbranchen medvirker til at fastholde eller øge den store pulje af danskere, der bliver syge af stress, hvis denne udfordring ikke adresseres. Det kræver mere fokus på mental sundhed og gode arbejdsmiljø, hvis spirrende virksomheder ikke skal gøre stresspuljen større.

Hvordan får man små virksomheder og iværksættere til også at indtænke et godt arbejdsmiljø og mental sundhed i deres hverdag?

For nogen kommer det helt af sig selv, men for mange ledere af små virksomheder er fokus de første mange år/millioner af en virksomheds levetid på forretningsudvikling, salg og teknik. Og så er det de der medarbejdere, som ofte er kommet som et biprodukt af, at virksomheden har succes.

Når du ansætter medarbejdere får du også et nyt ansvar

Den nye rolle som leder kommer ofte bag på lederen, som sjældent har ledelseskompetencer med sig i bagagen. Det er i hvert fald en af de erfaringer vi har gjort projekt Sund ITledelse, hvor 60 ejer/ledere af mindre ITvirksomheder har været samlet over et års udviklingsproces. De fleste vil gerne påtage sig rollen, men det er sjældent de kommer med ledelseserfaring eller viden om mental sundhed, hverken i teori eller praksis.

Mange iværksættere møder denne udfordring under deres vækstrejse: det kræver masser af hårdt arbejde og man har ikke nødvendigvis kompetencer og viden til at passe på sig selv og sine medarbejdere på vejen frem mod den bæredygtige virksomhed.

Sæt mental sundhed på dagordenen, når du udvikler din iværksættervirksomhed

Det kræver viden, vilje og konkrete handlinger, hvis det skal lykkes. En af måderne du kan sikre din virkomheds mentale sundhed er, at finde dig et netværk af ligesindede, som også kan se fordelen i at passe på sine medarbejdere, i stedet for at knokle dem i sænk. Og at inddrage eksperter til at varetage de områder af din forretningsdrift, som du ikke selv har viden og/eller interesse for. Ligesom vi finder en bogholder til at lave vores regnskabsføring, så bør du finde hjælp til at håndtere dine medarbejdere.

Lederne i små iværksættervirksomheder slås med de samme ting – også at bevare mental sundhed

Deltagerne i Sund ITledelse netværket slås om de samme kunder, men de slås også om de samme personalemæssige udfordringer. Derfor er et branchespecifikt netværk en af de store anbefalinger der tages med fra udvikllingsprojektet. Den erfaring kan bringes videre over i en anden sammenhæng:

Hos Tech BBQ – en organisation, der skaber netværk og inspiration for startup, er mental sundhed for alvor kommet på dagsordenen. For der er behov for at finde løsninger til, at bevare mental sundhed og et godt arbejdsmiljø i iværksætterbranchen. Den mission er Godt Arbejdsliv helt med på.

Det gode arbejdsliv skal ikke kun være for dem, der er lønmodtagere i store organisationer. Det skal også være for dem, der vil skabe noget nyt og være en del af iværksættermiljøet.

Vi skal bare lige finde andre måder at tænke iværksætteri og sundhed sammen, hvis det skal blive en mulighed. En af løsningerne er, at vi finder nogle fællesskaber til at understøtte arbejdet. Jeg hører meget gerne fra dig, hvis du har andre ideer til, hvordan vi koblet det på denne del af arbejdsmarkedet.

God arbejdslyst og

Godt Arbejdsliv– Bettina Prühs

Læs flere indlæg om, hvordan du kan sikre mental sundhed i din virksomhed:

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: