,

Hvordan er man en sund leder?

Som leder har man stor magt og dermed også et stort ansvar. Man påvirker rigtig mange skæbner og  virksomhedens resultat med sin daglige adfærd. Derfor er det afgørende, at man er i “god form”, da lederens velbefindende har stor betydning for vedkommendes adfærd.

Det er en af mange årsager til, at Godt Arbejdsliv sætter fokus på Sund ledelse i hele 2019.

Men hvad er sund ledelse for en størrelse?

Helt ærligt, så er det ikke umiddelbart noget fastdefineret eller videnskabeligt underbygget begreb. Men intentionerne bag at tale om sund ledelse er, at pege kikkerten på den sammenhæng der er imellem lederens sundhed og virksomhedens sundhed (styrke, velbefindende, levedygtighed om du vil.)

Hvordan er man så en sund leder?

Når ordet sundhed kommer på banen, så kan man igen dele dette begreb op og tale om fysisk og/eller mental sundhed. Det er et stort overlap mellem de to størrelser; et godt mentalt helbred giver også bedre fysisk helbred og omvendt. Men din mentale sundhed har større indflydelse på din ledelsesstil. Derfor er det et oplagt sted at starte, hvis man gerne vil have dygtige ledere.

En sund leder trives

Ifølge WHO er man mentalt sund, når:

“man er i en tilstand, hvor man trives, fordi man:

  • udvikler og udfolder sine evner
  • kan håndtere belastninger
  • indgår i positive sociale relationer
  • bidrager til fællesskabet.” (fra amid.dk)

Det er altså afgørende, at man har mulighed for at udvikle og udfolde sine evner. Derfor har en leder i lige så høj grad som andre medarbejdere behov for, at arbejdet består af en god blanding af rygradsopgaver og opgaver, der rykker ud over ens vante grænser. Men heller ikke for langt.

Evnen  til at håndtere belastninger påvirker din trivsel

Når man bliver udfordret ud over sine vante grænser, er det nødvendigt med evner og kompetencer til at kunne håndtere den belastning der ligger i dette.

En sund leder er derfor en, der er god til at håndtere belastninger. Her kan mental robusthed komme ind som et væsentligt redskab for den enkelte.

Uden at jeg dog vil være alt for varm fortaler for den slags redskaber, for det er kun en løsning til en vis grænse.

For store belastninger påvirker (også) den sunde leders trivsel

Hvis belastningen er for stor – altså hvis grænserne rykkes FOR meget eller man bliver bedt om at udføre noget, der ligger langt uden for ens kompetenceområde, så kan det påvirke ens trivsel negativt.

Der er altid grænser for, hvor langt man kan strække sin egen mentale formåen. Derfor skal arbejdspladsens belastninger og krav til lederen også være rimelige.

En sund leder er altså en, der har kompetencer til at administrere kognitive belastninger, men det er også en leder, der arbejder på en arbejdsplads med rimelige arbejdsforhold. Ellers er hun ikke sund ret længe.

En sund virksomhed med sunde ledere giver sunde medarbejdere

Det er ikke for meget sagt, at der er en klar sammenhæng mellem de arbejdsbetingelser, der stilles til rådighed og sundheden hos arbejdspladsens ledere. Samtidig har forskningen vist, at hvis en leder er stresset eller mistrives på anden vis, så påvirker det trivsel og stress hos medarbejderne.

En sund leder har formentlig også bedre overskud til at påvirke sin arbejdsplads´ strukturer og betingelser til at sikre, at der ikke stilles for store og urimelige krav til hende selv og medarbejderne. Det er altså en gensidigt konstituerende afhængighedsforhold vi arbejder med, når vi ønsker at skabe sund ledelse på de danske arbejdspladser.

Læs mere om sammenhængen mellem trivsel og effektivitet i mit tidligere blogindlæg: Hvad er trivsel på arbejdspladsen?

Sund ITledelse: et skridt i den rigtige retning

Fordi jeg har særlig erfaring og indsigt med ITvirksomhedernes arbejds- og ledelsesbetingelser, er det så her vi begynder med det arbejde. men missionen bør være den samme på alle danske arbejdspladser- store og små.

Vi skal have sunde ledere, for at få sunde virksomheder og sunde medarbejdere. Og omvendt.

I projekt SundITledelse tager vi et lille skridt i den rigtige retning. Men stor støtte fra Velliv Foreningen. Læs mere på SundITledelse.dk , hvis du vil være med på den rejse. Det koster kun 1200,- for et helt års deltagelse i et netværk med ligesindede og professionelle rådgivere.

Projektet ledes af Godt Arbejdsliv, med stor hjælp fra Proforza, Practicum, AdminHelp og Norpartners

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: