,

Sådan får I bedre arbejdsmiljø ud af medarbejder-leder samarbejdet

På mange arbejdspladser bliver MEDsamarbejdet til en vane, der ikke nødvendigvis rykker ret meget på kvalitet, trivsel og sikkerhed.

Medarbejderrepræsentanter kan være meget værdifulde for udviklingen af et godt arbejdsmiljø og en sund forretning. Men når samarbejdet træder vande, skal det tilføres nye metoder, hvis MEDudvalg skal gøre en forskel.

Ligesom Guldloks grødskål, skal der findes den rette mængde kreativitet, hvis der skal opnås mere værdi af disse samarbejdsmøder: ikke for varmt, ikke for koldt, men lige midt imellem vane og kaos. Her kan der opstå kreativitet og værdi i arbejdsmiljøsamarbejdet.

Er jeres arbejdsmiljøsamarbejde gået i dvale?

Som arbejdsmiljøkonsulent møder jeg ofte MEDudvalg, der er gået lidt i dvale. De mødes jævnligt, men samtalen rundt om bordet bliver den samme hver gang:

  • Hvordan går det?
  • Nogle udfordringer? Ok, det må vi gøre et eller andet ved
  • Vi ses igen næste gang
  • Hvem skriver referat?

Et samarbejde i dvale

Så sker der ikke ret meget mere. Måske ændres en lille ting og hvis man er heldig, læser nogen referatet fra MEDudvalget. APVén udføres som den plejer, men det flytter ikke ret meget andet end papir. (Læs her, hvis I overvejer at bruge APV arbejdet mere strategisk)

Det kan gøres bedre!

Vær kreative i jeres arbejdsmiljøudvikling

Vi flytter fokus og tankemønstre ved at gøre noget anderledes.  I systemisk tænkning taler man om, at skabe en tilpas forstyrrelse, når vi skal forandre organisationer. En for lille forstyrrelse: Der sker ingenting. En for stor forstyrrelse: Systemet går i forsvar og lukker sig om sig selv. Men en tilpas forstyrrelse skaber det nødvendige ryk ved deltagernes perspektiver og åbner derfor op for nye muligheder.

Derfor skal I, lige som i historen om Guldlok og de tre bjørne finde den måde, hvor I kan få en tilpas varm mængde grød, der kan gøre jer mætte og tilfredse. Uden dog at falde i søvn – og der gik min metafor i stykker, men pointen er stadig valid. Få rykket ved jeres forestillinger og vaner, hvis jeres MEDsamarbejdet skal skabe mere værdi!

Brug kreative læreprocesser for at optimere værdien af MEDsamarbejdet

I behøver ikke være kreative hele tiden, men en gang imellem er det nødvendigt at ruske op i det vante, hvis det skal skabes nogen reelle forandringer i arbejdsmiljøet.

Jeg oplever tit MEDudvalg, der med relativt få midler udvikler og forandrer en masse. Ofte kan en udefrakommende deltager, der stiller nysgerrige spørgsmål være nok til, at MEDudvalget opdager nye perspektiver. Endnu bedre, kommer proceskonsulenter som jeg med nye måder at arbejde på, frigivende mikroprocesser, der tvinger deltagerne nye steder hen i deres tanker. Den kreativitet det skaber, er ofte det der skal til, for at øge værdien af MEDsamarbejdet.

Hvor tit rusker I  op i jer selv og finder en tilstrækkeligt forstyrrende varm grød, der kan hive jer ud af dvalen og skabe mere værdi i jeres samarbejde?

God arbejdslyst og

– Bettina Prühs

 

 

 

 

 

 

 

Få mere værdi ud af jeres trivselsindsatser:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: