Hemmeligheden bag stress – del I

Derfor bliver du stresset af dit arbejde

Der hersker mange teorier om hvad stress opstår af og hvorfor det kan være så skadeligt.

I dette indlæg kan du blive lidt klogere på, hvilke teorier om stress der er værd at kende. Hvis du ved hvorfor du bliver stresset, er det måske lettere at holde din stress på et fornuftigt niveau.

Hvad er stress?

I dette indlæg taler jeg om stress som en kropslig reaktion der medfører en ubalance i det hormonelle system, som på længere sigt kan være skadeligt.

Stress påvirker hjerterytme, blodsukkerniveau, fedtkoncentrationen i blodet og meget mere. Det kan altså måles rent fysiologisk, om man har meget stress i kroppen eller ej. Læs mere om symptomerne på stress i mit tidligere blogindlæg.

Vi kan blive stressede af mange forskellige årsager og videnskaben diskuterer stadig, hvad der er den mest rigtige måde at forstå stress på. Dette indlæg bliver derfor et sammenkog af de mest herskende stressteorier på nuværende tidspunkt.

Det sidste ord er helt sikkert ikke sagt i den sag, men lad os starte med at se på to overordnede stressforståelser, der nu hersker nogenlunde samstemmende:

Kommer stress udefra eller indefra?

Når man forsøger at danne sig et overblik over de forskellige teorier omkring stress, så er der to forskellige udgangspunkter der (til dels) opdeler teorierne. Stress kan forstås som noget der pålægges individet af udefrakommende faktorer. Men det kan også forstås som noget, der skyldes individets indre liv, tanker og opfattelser af virkeligheden.

Stress er noget vi påføres udefra:

Karasek og Theorells stress teori kaldes ofte Krav/Kontrol modellen og er baseret på studier af arbejdsbetingelserne indflydelse på medarbejderes fysiske og psykiske velbefindende.

Demand/control stressteori:

I korte træk siger teorien, at der skal være en god balance mellem de krav der bliver stillet til medarbejderens formåen og den indflydelse medarbejderen har på opgaven. Hvis der er ubalance opstår der stressreaktioner

psychological-demands-model

Arbejdslivsforsker Helge Hvid har skrevet en rigtig god artikel om denne demand/control model, og hvordan kontrol skal forstås i Tidsskrift for arbejdsliv. Denne model blev udviklet omkring 1979 og har senere fået tilføjet social støtte som en afgørende udefrakommende faktor i stressbalancen.

Belønnings- og indsatsbalancen kan påvirke stress

Krav/kontrol modellen er kun en ud af flere teorier, der beskæftiger sig med arbejdsbetingelserne som bestemmende for individets stress niveau.

Det er også værd at medtage sociologen Siegrist teorier om effort/reward balance. Ifølge denne stressmodel har vi brug for, at der er en god balancen mellem den indsats vi bliver bedt om at udføre, og den belønning/anerkendelse/løn vi opnår for indsatsen. Vi har nemlig en retfærdighedsfølelse som skal tilfredsstilles, hvis vores stressniveau skal holdes i skak. Læs mere om Sigriest teori med hans egne ord eller i mit tidligere blogindlæg.

God arbedslyst og

Godt Arbejdsliv– Bettina Prühs

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: