, ,

Fjernarbejde kan mindske stress og øge ens produktivitet

Fjernarbejde er i løbet af de seneste år blevet mere og mere populært. Det skyldes en række åbenlyse fordele forbundet med denne disciplin. Blandt andet viser flere studier, at fjernarbejde kan øge ens produktivitet og mindske risikoen for stress. Det er dog en sag med mange nuancer. Få optegnet alle disse i løbet af denne artikel.

Dette indlæg er forfattet af Jesper Nørskov Jensen fra Nutimo Consult i samarbejde med Heydesk, der tilbyder fleksible fjernarbejdspladser. Emnet taler ganske godt ind i formålet med Godt Arbejdslivs arbejde, hvorfor vi har lavet en aftale om at dele lidt spalteplads til at tale om, hvordan fjernarbejde kan bruges til at optimere din arbejdssituation.

Rigtig mange danskere benytter sig efterhånden af muligheden for at arbejde hjemmefra eller på et satellitkontor en gang imellem. En undersøgelse fra 2016, udført for Dansk Erhverv, viser, at halvdelen af de adspurgte dengang benyttede sig af fjernarbejde i deres daværende job.

I samme undersøgelse fortalte 27 % af de adspurgte, at de nåede mere, når de arbejdede andre steder end på kontoret med kollegerne.

Der findes adskillige andre undersøgelser, der antyder, at produktiviteten øges i forbindelse med fjernarbejde.

I 2013 udførte Ask.com en undersøgelse om produktivitet og arbejdsmiljø. Undersøgelsen involverede 2.060 mennesker fra 18 år og op, og denne undersøgelse viste, at 86 % af samtlige respondenter foretrak at arbejde hjemmefra, hvis de skulle være så produktive som muligt.

Derfor kan fjernarbejde øge produktiviteten

Der er ikke blot én forklaring på, hvorfor fjernarbejde kan have en positiv indflydelse på ens produktivitet, men derimod flere. De hyppigst nævnte årsager er nedsættelse af forstyrrelser på den ene eller anden måde.

På et traditionelt kontor vil der være både visuelle og auditive forstyrrelser. Der vil være bevægelse omkring en, og dette kan forstyrre langt mere, end man forventer. Derudover er auditive forstyrrelser uundgåelige på langt de fleste arbejdspladser. Dem undgår man sædvanligvis i større grad, når man arbejder hjemme eller på et satellitkontor.

Ikke alt er rosenrødt, når det kommer til at øge produktiviteten via fjernarbejde

Vi mennesker er forskellige, og det er ikke alle, der udelukkende rammes af positive effekter ved fjernarbejde.

Således viser et studie af AND CO, at der for nogle kan være udfordringer på produktivitetsfronten, når det kommer til fjernarbejde.

18 % af de adspurgte bemærker, at de har været udfordrede af for mange distraktioner på deres satellitkontor eller hjemme, når de har praktiseret fjernarbejde.

Derudover bliver fraværet af fysiske møder nævnt som et vækstpunkt for fjernarbejde. Der går ganske enkelt noget tabt i videomøderne.

Der er sikkert mange, der umiddelbart vil tænke, at fraværet af en kontrollerende chef, vil sænke produktiviteten markant, men det tyder ikke på at være tilfældet.

Faktisk er det kun 7 % af respondenterne i denne undersøgelse, der peger på fysisk fravær af en chef som værende en skadelig faktor i henhold til produktiviteten.

Fjernarbejde kan have en forebyggende effekt på stress

Der findes en række undersøgelser, der viser, at fjernarbejde kan have en positiv effekt på, og mindske risikoen for, stress.

Her er der særligt tale om hjemmearbejde, der, ifølge flere undersøgelser, kan mindske stressen, da det bevirker, at det bliver lettere at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen.

En anden positiv ting, der, af flere, bliver fremhævet ved hjemmearbejdsdage i forhold til at mindske stressen, er, at man disse dage slipper for transporttid på fyldte, kaotiske veje. Noget, der, ifølge flere eksperter, er meget stressfremkaldende og -forstærkende.

Billedet er ikke helt sort/hvidt

Overordnet set findes der evidens for at hævde, at fjernarbejde har en positiv effekt på stress. Dog er billedet ikke helt entydigt, da det ikke er alle latent stressede mennesker, som vil opleve, at fjernarbejde har en positiv effekt på deres stressniveau.

For nyligt blev der publiceret et studie i tidsskriftet European Journal of Work and Organizational Psychology, som påpeger en række interessante nuancer i forhold til fjernarbejdes effekt på stress.

Studiet afslører, at hvis fjernarbejde skal have en positiv effekt på ens trivsel, så er det vigtigt, at man er ganske uafhængig i sit arbejde. Ligeledes har det betydning, at man er følelsesmæssig stabil.

Når forskerne bag undersøgelsen definerede den følelsesmæssige tilstand hos deres respondenter, kiggede de på, hvordan disse reagerede i pressede situationer og håndterede udfordringer på arbejdspladsen.

De personer, der scorede højt i at være følelsesmæssigt stabile, var dem, der forblev positive, og som var løsningsorienterede, mens dem, der scorede lavt, blev frustrerede og mistede fokus, når de blev ramt af modgang.

 

Hvilke muligheder er der for fjernarbejde?

Det bliver lettere og lettere for virksomheder at facilitere fjernarbejde grundet flere forskellige udviklinger – særligt de teknologiske, der bevirker, at rigtig mange i dag kan udføre sit job udelukkende ved hjælp af en computer. Lige netop derfor er der rigtig mange, der uden problemer kan arbejde hjemmefra.

Det er dog ikke alle, der ønsker at sidde med arbejdet i privaten, og der findes også stadigvæk en del, som har brug for remedier, som de ikke kan finde derhjemme.

Sådanne mennesker behøver dog ikke nødvendigvis at møde ind på hovedkontoret hver dag for at arbejde. Hvis hovedkontoret befinder sig langt fra deres hjem, foretrækker disse mennesker sandsynligvis at arbejde på et satellitkontor nogle dage.

For nyligt blev der lanceret en platform, der gør det væsentligt lettere for alle og enhver at finde et satellitkontor til fjernarbejde. Platformen hedder HeyDesk og er stiftet af Marcel Fuursted, der udtaler:

“Der er ekstremt mange gevinster ved fjernarbejde, og det er rigtig fint, hvis man kan praktisere det i privaten. Det er dog alle, der har den mulighed, eller som ønsker at mixe privatliv og arbejde. Vores mål hos HeyDesk er at gøre kontorudlejning så let og fleksibelt som muligt. Vi er lidt en slags Airbnb for udlejning af kontor- og mødelokaler, og vi håber, at vores platform kan bidrage til at fremme og styrke fjernarbejde endnu mere.”

Hos HeyDesk kan man lynhurtigt skabe overblik over tilgængelige kontor- og mødelokaler i over 100 forskellige lande. Ideen til virksomheden opstod, da Marcel Fuursted forgæves ledte efter en platform i Danmark, der kunne det, som HeyDesk i dag kan.

“Jeg har erfaret, at jeg altid oplever en fed energi i kontorfællesskaber. Denne energi aftager dog ofte efter nogle måneder i samme fællesskab, hvor jeg mærker en lyst til forandring og til at møde nye mennesker. Indtil for nyligt har det  i Danmark været meget uhensigtsmæssigt at være som mig, altså en slags kontorfællesskabsnomade, fordi langt de fleste erhvervslejemål opererer med lange bindingsperioder. Det er blandt andet den slags, som vi ønsker at gøre op med her hos HeyDesk. Vi ønsker at skabe en sublim platform, hvor alle og enhver let kan finde et nærliggende kontor eller mødelokale, som de leje i det tidsrum, de ønsker,” fortæller Marcel Fuursted.

——-

Fjernarbejde kan være en af løsninger til at gøre sig selv mere effektiv, når man har brug for at arbejde på et kontor. Hvis du allerede har en fast arbejdsplads, kan du måske gøre noget andet for at optimere din trivsel og effektivitet. Læs for eksempel mit tidligere indlæg:

 

God arbejdslyst og

Godt Arbejdsliv– Bettina Prühs

 

4 replies
  1. Morten
    Morten siger:

    Det er helt rigtigt, at fjernarbejde kan mindske stress! Det er dog bare vigtigt, at man også et produktiv nok. En undersøgelse viser nemlig, at når man går fra en lille skærm på en bærbar til en eller to større, så stiger produktiviteten med 40%+ (mere om det på https://dockingstation.dk/).

    Det er jo også væsentligt!

    Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Heydesk gæsteblogger på Godtarbejdsliv.dk: Fjernarbejde kan mindske stress og øge ens produktivitet […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: