Digitalt arbejdsmiljø – en overset kilde til stress (eller trivsel)

Når arbejdspladsens opgaver invaderes af digitale løsninger, følger der ofte stress med.

Vi bliver (måske) mere effektive, men de værktøjer der installeres for at øge den effektivitet, kommer med en risiko for mere stress hos de medarbejdere, der skal bruge de digitale værktøjer.

Alligevel arbejder vi alt for lidt med det digitale arbejdsmiljø.

I Raluca Stanas forskning, der er baggrunden for den fremragende bog Digital Stress (2024), sættes der fokus på de sociale forventninger der følger med brugen af digitale redskaber. Læs mere om forventningsafstemning i jeres digitale samarbejde i hendes bog og i mit tidligere indlæg her på bloggen.

Spørgsmål til kortlægning af digitale stressorer

Hvis I skal finde stressorer og forebygge dem i det digitale arbejdsmiljø, kan en kortlægning starte med at forholde sig til de fem overordnede digitale kilder til stress:

  • Overbelastning
  • Følelsen af inkompetence
  • Konstante ændringer og fejlrettelser
  • Jobsikkerhed truet af it
  • Slørede grænser mellem arbejdsliv og privatliv

(Stana og Nicholajsen 2024)

Digitale løsninger kan øge arbejdsbelastningen

Hvis disse stressorer skal forebygges, skal der også i det digitale arbejdsmiljø være fokus på at sætte realistiske mål og løbende prioritering af opgaver.

Bare fordi opgaver er digitaliseret, er de ikke nødvendigvis løst hurtigere.

Det kræver både procesoptimering, at systemet fungerer optimalt OG at medarbejderens kompetencer er udviklet til at løse opgaven med de nye værktøjer.

I en kortlægning af digital arbejdsbelastning, kan man spørge:

? Hvordan har de digitale redskaber påvirket din arbejdsbelastning (øget – mindsket)?

En arbejdsbelastning betyder ikke nødvendigvis flere opgaver. Nogle gange kan en opgave føles mere belastende, hvis den nu skal håndteres i et nyt system. Det leder hen til en af de andre overordnede digitale stressorer: Følelsen af inkompetence.

Forebyg stress i det digitale arbejdsmiljø, ved at udvikle ITkompetencer løbende.

Hver gang der kommer nye Itsystemer, skal medarbejderne oplæres til at bruges disse. Ellers bliver de ikke mere effektive. Til gengæld kan man blive mere stresset, fordi man ikke føler sig kompetent til at løse de nye opgaver eller den gamle opgave på en nye måde.

Hvis denne risiko for stress grundet inkompetence skal opdages og imødekommes, skal det være psykologisk trygt og legitimt at indrømme, at man ikke føler sig tilstrækkeligt klædt på til at bruge det nye Itsystem.

I en kortlægning af det digitale arbejdsmiljø kan et spørgsmål derfor være rettet mod implementering og uddannelse i nye ITfunktionaliteter:

? I hvilken grad oplever du, at du er i stand til at udnytte de digitale redskaber optimalt ift. løsning af dine opgaver?

Heri ligger dog også endnu en stressor: konstante ændringer I det digitale arbejdsmiljø

Lad være med at opgradere jeres Itsystemer unødigt

Forventningen til medarbejderne om, at man hele tiden skal lære nyt og udvikle sig kan være en stressfaktor.

Det gør konstante forandringer også, hvilket desværre lader til at være en livsbetingelse for Itsystemer.

Forebyg digital stress ved at overveje, om nyt og anderledes nu også vil være bedre, inden I implementerer nye værktøjer eller opgraderer eksisterende med nye funktionaliteter. (Hvor stor en del af Outlooks funktioner bruger du fx i hverdagen?).

I en kortlægning kan sættes fokus på, hvor god organisationen er til at sikre brugerinddragelse i implementeringsfasen og hvorvidt uddannelse prioriteres før, under og efter et ITsystem opgraderes.

? I hvilken grad oplever du at være klædt ordentligt på til at udnytte nye digitale muligheder i dit arbejde?

Utryghed i jobsituationen og grænseløshed er stressende

Det digitale arbejdsmiljø og de løbende tilpasninger der følger, kan være medvirkende til at øge jobusikkerheden hos medarbejderne. AI har allerede ændret jobmarkedet hos Itudviklere, men den almindelige kontoransattes job er også under forandring. Er man så på vej til en fyring, hvis man ikke er hurtig nok til at mester chatGPT? Den tanke er nærliggende og bør adresseres også I en kortlægning af jeres digitale arbejdsmiljø:

? I hvilken grad er du bekymret for din jobsikkerhed pga. IT systemer?

Grænserne er flydende – og ikke nødvendigvis stressforebyggende

Fleksibilitet og grænseløshed er noget af det bedste og værste ved det digitale arbejdsmiljø. Med muligheden for at arbejde hjemme, checke mails og deltage i online kommunikation hvorsomhelst og nårsomhelst, følger også en uklarhed og potentiel stress over, om man nu gør det rigtige. Om man er tilgængelig nok. Om man burde gøre mere eller kun sende mails mellem 8 og 17 for ikke at stresse sine kolleger eller medarbejdere. Hvad er forventningerne og hvordan påvirker de oplevelsen af, at kunne holde fri?

Det grænseløse digitale arbejdsmiljø kræver en konstant forventingsafstemning og bør også have opmærksomhed i en kortlægning af disse stressorer.

Spørg eksempelvis:

? Hvordan påvirker den nuværende brug af vores digitale værktøjer din balance mellem arbejde og privatliv?

Der er mange muligheder og faldgruber, når vi arbejder digitalt. Derfor bør vi forebygge også i denne del af vores arbejdsmiljø, som både er fysisk og psykosocialt. For Itsystemerne gør noget ved os, men vi har I høj grad mulighed for at påvirker hvad og hvordan.

Det kræver dog, at man er opmærksom på, at teknologi i sig selv ikke løser noget som helst. Vi skal sikre, at de løser det rigtige og at vi bruger dem til at styrke vores effektivitet og mindske stress.

God arbejdslyst og

Godt Arbejdsliv– Bettina Prühs

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: