,

Julefrokost: frihed til at gøre alt ved dine kolleger?

Som arbejdsgiver har man både et juridisk og moralsk ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det gælder også til julefrokosten. Derfor skal arbejdsgiveren sikre, at opførslen heller ikke gå over medarbejdernes grænser til denne fest.

Julefrokost= ingen fornuft eller hæmninger?

Når alkohol går ind, går fornuften tilsyneladende ud. Twitter svømmer i disse dage over med historier om #julefrokost. Alt for mange af historierne tyder på, at #metoo endnu ikke er et overstået kapitel.

Følgende tråd er en af de mere udførlige fortællinger om, hvor håbløst grænseoverskridende adfærd, man åbenbart stadig mødes med at sine kolleger og chef, når julen er undskyldningen for at slippe hverdagens hæmninger (læses nedefra)

Julefrokost er altså ikke et frikort til at overskride dine kollegers grænser

Suk, jeg ved dårligt hvor jeg skal starte.
Måske lige med de andre twitteres reaktioner, der spænder fra fuldkommen tåbeligt til anstændigt:

Ja, mænd der opfører sig sådan er klamme. Også når de lige benytter lejligheden til at kalde nogle af de krænkede for grimme kællinger.

I det mindste kan andre end jeg se det håbløse i, at julefrokost åbenbart stadig er en situation, hvor fulde mænd tillader sig en adfærd, de (forhåbentlig) normalt ikke kan stå inde for (eller tør). Nogle gange er hun med på flirten. Men slap lige af med dine tilnærmelser, indtil du har sikret dig godkendelse fra den anden part.

Desværre opleves der tilsyneladende stadig alt for meget grænseoverskridende adfærd fra søde kolleger, der går over til at være klamme mænd til julefrokosten. Hvilket skaber historier som ovenstående, med forklarligt hårde reaktioner fra de krænkede (som stadig oftest er kvinder).

Ikke alle mænd er klamme, men…

Det betyder så desværre, at de anstændige mænd derude føler sig ramt af konklusionen om, at “jeg har mødt nogle mandlige svin til min julefrokost= alle mænd er nogle svin” og derfor føler det nødvendigt at gøre opmærksom på deres pæne opførsel.

Og nej, det burde ved gud ikke være noget at prale af.
Men det er absolut noget, man er nødt til at tage afstand fra.

Som kollega til en klam mand har du også et ansvar

Heldigvis har en del anstændige mænd også taget afstand fra deres kollegers opførsel på twitter. Men det er åbenbart svært. Både fordi man føler sig ramt af ovenstående logik og derfor måske ikke har så meget lyst til at tage de ramte kvinder i forsvar, fordi de implicit har sat de anstændige mænd i samme bås som de klamme mænd. Fordi de er mænd.

Sikkert også fordi det er svært at stikke næsen frem, når stemningen er løssluppen og det tilsyneladende er ok at flirte ind over kvindernes grænser.

Men du er nødt til at stå frem, ellers er du en del af de klamme.

Mobberi og sexchikane begås også af det tavse flertal

De fleste krænkelser er sociale fænomener, hvor alle i nærheden af krænkelse spiller en rolle. Det gælder også dem, der ikke er direkte krænker eller krænket.
Hvis du ikke bryder ind og siger fra, er du med til at understøtte krænkerens mulighed for at krænke. Dermed krænker du også.

Derfor kære kollega: Hvis du oplever en krænkelse, så sig fra! Stop din krænkende kollega og støt den krænkede.

Kun på den måde kan du undgå at være en del af krænkelsen.

Julefrokost er også en del af arbejdsgivers ansvar

Som arbejdsgiver har man både et juridisk og moralsk ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det gælder også til julefrokosten, når den er arrangeret af virksomheden.

Derfor skal arbejdsgiveren sikre, at opførslen heller ikke gå over medarbejdernes grænser til denne fest. Her bør tales om krænkelser før julefrokosten, overvåges adfærd under julefrokosten og slås hårdt ned overfor klamme mænd, der har glemt deres anstændighed på bunden af en flaske. I første omgang måske ved at sende dem hjem for at sove branderten ud.

Men der bør afgjort følges op med en adfærdskorrigerende samtale med den krænkende på bagsiden af festen.

Hverken mobberi eller seksuel krænkelse bør tillades på en arbejdsplads anno 2019. Uanset hvor tåbeligt man kan opføre sig på Twitter.

God fornøjelse

og

Godt Arbejdsliv– Bettina Prühs

Har du læst mine tidligere artikler om krænkende adfærd på jobbet?

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: