, ,

Vil du arbejde sammen med en psykisk syg?

Er din arbejdsplads fyldt op af raske mennesker, eller har I fundet plads til, at man også kan være psykisk eller fysisk sårbar og alligevel blive betragtet som en værdifuld kollega/ medarbejder?

Det at have en psykisk sårbarhed betyder ikke nødvendigvis, at man også er helt uarbejdsdygtig, selvom sådan en lidelse ofte påvirker arbejdsevnen i en eller anden grad.

Hvor mange psykisk syge arbejder?

I 2018 udkom en ny  rapport om fra Psykiatrifonden: TAL TIL PSYKEN FAKTA OM PSYKISK SYGDOM OG SUNDHED

“Pr. 1. januar 2012 modtog knap 94.000 personer med alvorlig psykisk sygdom i aldersgruppen 16- 66 år en offentlig forsørgelsesydelse […]”  (psykiatrifondens rapport side 27)

6600 af disse  på daværende tidspunkt tildelt flexjob. De arbejder altså under særlige vilkår, men offentlig støtte til at kunne bære en fuldtidsløn, selvom de ikke kan arbejde så mange timer.

” Knap 70.000 med tilsvarende sygdom, dvs. samme kontakt til behandlingssystemet, modtog ingen ydelser” (psykiatrifondens rapport side 27).

Så mange danskere med psykiske diagnoser forsørges af familien eller har et job på almindelige betingelser

Under halvdelen af dem, der er diagnosticeret med en psykisk lidelse i 2012 arbejder altså fuld tid eller noget der måske ligner. De forsørger i hvert fald sig selv.

Og en del af dem gør det helt sikkert, ved at have et arbejde.

Er du bekymret for at have en kollega med en psykisk lidelse?

For et par år siden bragte Kristelig Dagblad en artikel med overskriften: Hver femte vil helst ikke arbejde sammen med en psykisk syg kollega

Vi ved ikke, hvor tolerante vi forventes at være og der er en stor berøringsangst overfor mentale lidelser. Hvis vi skal byde psykisk sårbare medarbjejdere velkommen, er vi nødt til at få nedbrudt den stigmatisering og berøringsangst. En opgave, som kampagnen En af Os har arbejdet hårdt på.

Det kan da også være en udfordring at gennemskue, hvad en psykisk lidelse har af effekt på vedkommendes omgivelser, og hvordan man som kollega forventes at handle, hvis den sårbare har et “anfald”, behov for noget ekstraordinært eller ikke kan løfte sin normale opgave.

Lederen skal håndtere praktisk og emotioner, når en psykisk sårbar skal rummes

Det gør det svært for virksomheder, at være rummelige og inkludere den slags medarbejdere, hvis det betyder at man samtidig skaber utryghed i den øvrige medarbejdergruppe.

Der bliver dermed både praktiske og emotionelle forhindringer, man som leder og virksomhedsejer skal adressere, hvis man ønsker at gøre sin samfundspligt og samtidig have flere kompetente medarbejdere at vælge imellem, når man søger nyt personale.

I forhold til at håndtere kollegerne utryghed, der er viden, forventingsafstemning og mere viden vejen frem.

Jeg kan varmt anbefale at sende en eller flere medarbejdere på Psykiatrifondens kursus i psykisk førstehjælp (nej, jeg får ikke provision for at sige det), det dette kursus giver en glimrende indføring i psykiske diagnoser og psykisk sårbares behov.

I forhold til de praktiske forhindringer, er de fleste af landets kommuner meget hjælpsomme med at finde støtte ordninger og rådgive om muligheder, når man ansætter sårbare medarbejder. Hvad enten sårbarheden er fysisk eller psykisk.

Hvordan bliver arbejdspladser mere rummelige?

I den nye sæson af podcasten HR viden, vil jeg sammen med forskellige eksperter se nærmere på, hvordan vi skaber større rummelighed på de danske arbejdspladser.

Her er trygheden på arbejdspladsen et af kodeordene for, at det skal lykkes at skabe bedre plads til os, der ikke passer helt ind i modellen for en ideal medarbejder; dvs 37 timers ugentlig arbejdsevne, masser af robusthed overfor arbejdspres osv.

Podcast #25 adresserer nogle af de udfordringer der er forbundet med at indlejre medarbejdere med psykisk sårbarhed på en arbejdsplads. Vi kommer også med gode råd til både den sårbare, ledere og kolleger.

Lyt med på Hrviden.dk eller i din podcast app.

Der er flere podcasts på vej, som diskuterer muligheder og begrænsninger indenfor samme udfordring.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: